Beneficiile echinaceei (Echinacea purpurea), o plantă sălbatică din flora spontană, se văd mai cu seamă asupra sistemului imunitar. Deși cele mai cunoscute sunt efectele preventive în cazul virozelor respiratorii, echinacea are și alte proprietăți și utilizări.
5 Dintre beneficiile echinaceei
Acțiunea terapeutică se datorează mixului de principii active antivirale, antioxidante, cicatrizante, antiinflamatoare și imunostimulante. Planta conține polifenoli, flavonoide, derivate ale acidului cafeic, polizaharide, uleiuri esențiale, rășini etc.
Dar cum se resimte organismul după o cură cu echinacea?
Întărește imunitatea
Interesul pentru beneficiile echinaceei derivă în special din activarea mecanismelor imunitare. Diverse studii științifice dovedesc în ce măsură extractele de echinacea contribuie la combaterea virușilor și infecțiiilor sau ajută la recuperarea organismului după boală.
Ameliorează durerile
Planta are un istoric îndelungat ca analgezic, din vremea vechilor indieni de pe ”noul continent”. Remediile care o conțin oferă rezultate excelente în cazul unui spectru larg de dureri (abdominale, de cap, de gât, de stomac, de dinți etc.).
Facilitează tranzitul
Potrivit Medical Herbalism, echinacea și-a demonstrat efectele asupra aparatului digestiv și totodată capacitatea de a funcționa ca un lejer laxativ. Favorizând tranzitul intestinal, ajută la ameliorarea problemelor de constipație și are proprietăți calmante.
Reduce inflamațiile
Inflamațiile stau la originea multor tipologii de afecțiuni. Însă din fericire, o cură potrivită poate atenua și chiar opri evoluția mecanismelor inflamatoare. Produsele naturiste pe bază de echinacea ajută inclusiv la ameliorarea inflamațiilor cronice.
Combate infecțiile
Această plantă cu ingrediente active atât de prețioase se transformă într-un fantastic remediu și pentru o serie de infecții interne și externe. Preparatele cu echinacea acționează împotriva infecțiilor urinare, sanguine sau ale aparatului genital feminin.
Utilizările echinaceei
Cât despre modalitățile de folosire, există diverse opțiuni.
Echinaceea se poate utiliza sub formă de extract uscat, siropuri, tincturi, unguente, ceaiuri, macerate, uleiuri esențiale, picături etc. Activitatea terapeutică depinde însă foarte mult de modul de administrare și de concentrația în care planta se regăsește într-un preparat.
Ca majoritatea remediilor naturiste, își dovedește eficacitatea dacă se folosește în scop preventiv sau de la primele simptome ale unei maladii. De exemplu, pentru combaterea infecțiilor și virozelor de sezon, se poate începe o cură preventivă cu rol de potențare imunitară.
Utilizările continuă și extern, pentru corectarea și vindecarea unor probleme cutanate (leziuni, arsuri, înțepături de insecte, acnee) sau pentru purificarea pielii.
Recomandări din magazinul Sanoverde Total cu echinacea
Ne place nespus planta, de la aspectul atât de gingaș și totodată ”wild”, până la proprietățile medicinale ce-o transformă într-un miracol al naturii.
La Sanoverde Total, cine dorește poate opta pentru Imuno Total , recomandat pentru consolidarea mecanismelor imunitare, combaterea afecțiunilor respiratorii, accelerarea vindecării sau refacerea după o boală.